Tur til Revbua

Som avslutning på en lang fin vinter tok hundene og jeg en nydelig helgetur til Revbua i Femundsmarka. Det gjør utrolig godt for kropp og sjel å ta en slik kosetur i nydelig vårvinter-vær. Det er avslappende kjøring over alle islagte vann, men så plutselig krevende kjøring på tynn vårsnø med mye stor stein og åpne bekker der løypen går over land. Morenelandskapet i Femundsmarka er krevende å kjøre gjennom, men vel verdt det for å komme inn til dette fantastiske området.

Revbua, en av de åpne buene i Femundsmarka, er en tidligere badstue satt opp i forbindelse med en stor tømmerdrift som var i Rogenområdet, på både norsk og svensk side av grensen, først på 1950-tallet. Rogendrifta sies å være en av de siste store tømmerdrifter som ble foretatt på “gamlemåten”, der skogsarbeiderne bodde i brakker på hogstfeltet gjennom vinteren, og der tømmeret ble kjørt frem til vassdraget med hest, for så å bli fløtet videre til sagbruket når isen gikk til våren.

Revbua i sommerdrakt. Foto Sjur Åsgård/statskog.no

Badstua ble satt opp av skogsarbeiderne på dugnad, og den hadde blant annet dusj med håndpumpe. Badstua ble flyttet fra svensk til norsk side i takt med at skogsdriften flyttet over grensen, og den skal ha blitt plassert der den nå står i 1954. Etter at skogsdriften var over ble den innredet med ovn, enkel innredning og køyer.

Den tidligere badstua er nå en av de nydeligste åpne buene i Femundsmarka der den ligger ved elven Reva, og bærer nå det stolte navnet Revbua.

Leave a comment